3. Bölüm SWL olarak AWARD(ödül) kazanmak

Değerli okurlarım;

Yazımın üçüncü bölümünde, SWL olarak ödülleri nasıl kazanacağımızdan bahsedeceğim. SWL‘nin en zevkli kısımlarından birisi de dinlediğimiz etkinlik istasyonlarını kaydedip, ödül toplamaktır. Etkinlik istasyonlarını bir önceki yazıda bahsettiğim dxsummit sitesinden, spotları takip ederek öğrenebilirsiniz.

17 yaşında haberdar olup, değerli ekip arkadaşım TA7AZC Gölkem ile birlikte 2014 yılında TC7YOTA çağrı işaretiyle katıldığımız en güzel etkinliklerden birisi olan YOTA etkinliği, her yıl düzenli olarak 1-31 Aralık tarihlerinde yapılır. 40-45 ülke YOTA çağrı işaretleri alır ve çalışma yaparlar. Aralık ayı sonunda ise ödüller dağıtılır. Benim çok değer verdiğim bir etkinliktir. YOTA, gençleri kısa dalgada çalışmaya teşvik eden, gençleri ön planda tutan bir çalışmadır. Ödül kovalamayı bu etkinlik üzerinden anlatacağım.

1- Qrz.com sitesinden etkinlik tarihlerini, detaylarını, ödül ve kurallarını inceleyelim.

Çağrı işaretini qrz.com sitesinde aratarak etkinliğe dair detayları öğrenebilirsiniz.
QRZ sayfasında bizi bir web sitesi linki karşılıyor. Tıklayıp siteye giriş yaptıktan sonra Awards kısmına tıklayıp, kuralları okuyalım. Belirtildiği üzere SWL’lerde ödül talep edebilmektedir. Burada sizden görüşme yapan iki istasyonunda çağrı işaretleri, görüşme tarih ve saatleri, band ve mod istenmektedir. Verilen raporlar önemli değildir. Bu yüzden raporları net olarak duymanıza gerek yoktur. Ancak yine de kaydetmenizi öneririm. Kısa dalga için kulak aşinalığınızı geliştirmek için oldukça faydalı olacaktır.
Tüm band ve modlarda dinleme yapılabilmesi avantajdır. Bazı etkinlikler 7-14-21 MHz olabiliyor. Bu yüzden kuralları iyice okuyup, ona göre çalışma planı hazırlamak gerekmektedir. Puan hesabında bize diyor ki istasyon başına 3 puan kazanacağımızı, aynı istasyonu farklı mod(cw-dijital-ssb) veya farklı bandlarda dinleme yaptığımızda +1 puan ekleneceğini belirtiyor. Yazının devamında daha iyi anlayacaksınız.

Toplamda elde edilecek 4 ödül vardır:

  • Bronz (15 puan)
  • Gümüş (35 puan)
  • Altın (65 puan)
  • Platin (105 puan)

Kendi hazırlamış olduğum tablonun fotoğrafını aşağıya ekledim. Göründüğü üzere istasyonları hangi frekanslarda dinlediğimi işaretleyerek, toplam puan hesabı yapıyorum. Şimdilik dijital dinleme yapmayacağım için tabloya dijital mod bölümü eklemedim. Bu tabloyu anten ve cihazlarınızın dinleme yapabilmesine göre dizayn edebilirsiniz.
Tabloya baktığımız zaman toplam 19 farklı istasyon dinlemesi yapılmış. Her istasyon dinlemek 3 puan olduğu için 19×3= 57 puan kazancımız var. Şimdi tabloda siyah ve kırmızı işaretler yer aldığı gözüküyor. Siyah olanlar ilk görüşmedir. İstasyonu ilk dinlediğim banddır. Bu bize 3 puan kazandırmış oldu. Diğer bandlarda dinlediklerimi kırmızı ile işaretledim. Bunlar bize birer puan getirir. 14 tane olduğunu için birer puanda 14 puanda buradan toplamış olduk. Toplam 68 puan toplamışız. Bu da bize gold award ödülünü almaya hak kazandırmaktadır.

2- DXsummit.fi sitesinden filtreleme yapalım.

İstasyonları nasıl takip edebileceğinizi bir önceki yazımda anlatmıştım. DXsummit sayfasının search kısmını kullanarak, YOTA etkinliğine katılan tüm istasyonları tek tek ekleyin. Bu sayede sadece YOTA istasyonlarını takip etmiş olursunuz. Yeni bir spot geldiği an görüp, hemen dinleme yapabilirsiniz. Bunun kısa yolu olarak %YOTA yazdığınız zaman, sonu YOTA olan tüm çağrı işaretlerini filtrelemiş olursunuz. Örneğin %SOTA yazarsanız TC7SOTA, DL0SOTA, OK2AASOTA gibi çağrı işaretlerini filtreleyebilirsiniz. Bir başka örnek %XMAS yazarsanız YB40XMAS, DL4XMAS gibi çağrı işaretlerini filtrelersiniz. Aşağıda YOTA örneği gözükmektedir. K8YOTA ayrı ayrı 4 çağrı işareti aldığı için bunları ayrıyeten tek tek ekledik. Çünkü YOTA yazdığımızda bu istasyonları göremeyiz.

Yota istasyonlarını filtrelemek için link‘e tıklayarak hazır filtrelenmiş sayfaya ulaşabilirsiniz.

3- Log programımıza kayıt yapalım. (Çağrı işaretleri, band, mod, zaman çok önemli)

Yazımızın ikinci bölümünde logların nasıl tutulması gerektiği ve nasıl kaydedildiğini anlatmıştım. İstasyonları dinledikten sonra LOG kayıtlarını etkinlik sahibine gönderirken .cbr, .adif formatında göndermeye dikkat ediniz. Jpeg veya fotoğraf göndermeyiniz. Çünkü log kayıtları içinden çağrı işareti sorgulamasını kopyala-yapıştır ile yapmak onlar için daha kolay olacaktır. Jpeg fotoğraflardan bunu yapamazlar.

4- Ödülü kazandığınızı düşündüğünüzde yetkililere mail gönderip, ödülümüzü talep edelim.

Dosya adı mutlaka SWL çağrı işaretiniz yada amatör telsizci iseniz TA0XXX-SWL olmalıdır. Log kayıtlarını göndermeden önce puan hesabı kolay olması için siz önden bir puan hesabı yapıp, yanlarına yazabilirsiniz. Bu sayede inceleyecek kurulun işini kolaylaştırmış olursunuz ve bu sayede ödülünüz daha hızlı gelir. Kaydedilen yüzlerce log kayıtları tek tek kontrol edilerek, sizlere ödüller verilir. SWL’ye verilen değer oldukça büyüktür. Diğer amatörlerin log incelemesini otomatik olarak sistem yapar ve ödüllerini kendileri indirirler. Ancak SWL için etkinlik sahibi uğraşmaktadır.

Bir sonraki yazımda SWL olarak contest-yarışmalara katılma ile ilgili 4. bölümü yayınlayacağım.
Soru ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.
Furkan ÖZEN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa Dön