Gümrüğe araç nasıl terk edilir?
Değerli okurlarım,
Ülkeye getirilip, 2 sene kullandıktan sonra arıza yapması, kaza veya başka sebeplerden ötürü yurt dışına çıkaramayacağınız araçları Ticaret bakanlığı gümrük müdürlüklerine terk edebilirsiniz. İnternette bu konuda bilgi olmadığı için detaylı bir yazı yazmak istedim.
En yakın gümrük müdürlüğü’ne giderek aracınızı terk etmek istediğinizi belirtiniz. Yanınızda bulunması gereken evraklar;
*Aracın ruhsatı
*Pasaport ve kimliğiniz
Ruhsat, pasaport ve kimlik fotokopileri alınır. Pasaport numaranız ile 2 yıllık süre içerisinde yurt dışına çıkıp çıkmadığınıza bakılır. Bu süre içinde yurt dışına çıktıysanız, çıkarken aracınızı gümrük otoparkına bırakmalı veya adresinizde park edildiğini belirtmeniz gerekmektedir. Eğer belirtmeden çıkış yaptıysanız para cezası kesilmektedir.
Süre aşımı
Gümrükten giriş yaptıktan sonra aracınız Türkiye’de en fazla 730gün(2 yıl) kalabilmektedir. Bu süreyi geçirdiğinizde aşağıdaki cezalar ile karşılaşırsınız.
*1 ay süre aşımında 470 TL,
*2 ay süre aşımında 940 TL,
*3 ay süre aşımında ise 1.410 TL ceza verilmektedir. 4. ay ise gümrük vergilerinin ¼’ü oranında ceza kesilmektedir. Bu ceza 200 bin Türk liralarına kadar çıkabilmektedir. Bu cezalarda araçlar otoparka çekilir. 7 gün süre verilir. Aracı yurt dışı etmek zorundasınız yada gümrüğe terk edeceksiniz. Ancak iki seçenekte de bu cezayı ödemek zorundasınız.
15 gün içinde ödediğinizde 1/4 oranında indirim yapılmaktadır. Cezanın 3/4’ünü ödersiniz.
Ceza ödeme işlemleri
Radar, köprü geçiş gibi çeşitli cezalarınız varsa önce bunları ödemeniz gerekmektedir. Trafik cezalarınızı e-devlet üzerinden görebilirsiniz. Köprü, HGS-OGS cezalarınızı link adresinden plakanızı sorgulayarak görebilirsiniz.
Ardından varsa süre aşımı cezanızı devlet bankalarına yatırabilirsiniz. Benim 1 aylık süre cezam olduğu için Ziraat Bankası’na ödemesini yaptım. T.C. kimlik numarasını söylediğinizde ekranda görünüyor ve kolaylıkla ödeme işlemini gerçekleştiriyorsunuz.
Araç muayane ve terk işlemleri
Terk dilekçesi doldurmanız gerekiyor. Bir örneğini fikir vermesi açısından incelemeniz için buraya ekliyorum. Dilekçeyi ibraz ettikten sonra aracınız muayene bölümüne alınıyor ve detaylı inceleniyor. Memurlarda bir form bulunuyor ve araçtaki bileşenlerin “var-yok” şeklinde bu form dolduruluyor. Araçtan hiçbir şey sökmemeniz gerekiyor. Bir parça kırılsa dahi, kırık parçanın içinde bulunması gerekiyor. Örneğin motor bloğu yok ise araç teslim alınmıyor.
Türkiye, diğer ülkelere aracın teslim alındığını bildirmediği için, araç sahibinin aracı üzerinden düşümünü yaptırması gerekiyor. Plakaları ve aracın tüm evraklarını alabilirsiniz. Ülkenizdeki ilgili kuruma bilgi vererek, düşümünü sağlayabilirsiniz.
Aracı tekrar ihaleden geri almak
Aracınız gümrük tarafından alındıktan sonra mühendisler tarafından incelenip değerlendirme formu dolduruluyor. Satışa esas bir bedel belirleniyor ve bu bedelin %75’i ihale başlangıç bedeli oluyor. %10’u ise teminat bedeli olarak belirleniyor. Örneğin;
Aracın bedeli 590.000 ₺ olarak belirlendiğini varsayalım.
442.500 ₺ ihale başlangıç bedeli olur.
59.000 ₺ ihale teminat bedeli olur. İhaleye katılabilmek için bankaya bu teminat bedelini yatırmanız gerekmektedir. Sonrasında teklif verebilirsiniz. Birinci teklif veren kişinin 15 gün ödeme süresi bulunuyor. Eğer ödeme yapmazsa teminatı yanar ve 2. kişiye hak tanınır. Eğer o da almazsa araç ileri bir tarihte tekrar ihaleye sunulur. Kimse teklif vermezse ileri bir tarihte ihale daha düşük bir bedelle tekrarlanır.
Araçlar gümrüğe teslim edildikten sonra yoğunluğa göre birkaç ay içerisinde, bakanlığın e-ihale web sitesinde satışa sunuluyor.
Soru ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilir veya sitenin iletişim bölümünden e-mail gönderebilirsiniz.
İyi günler dilerim.
Çok güzel faydalı buldum tsk
Detayli sade anlatimli yaziniz icin tesekkur ederim.ogrenmek istedigim konu’ari burdan ogrendim…yurtdisindan getirdigim arabami gumruge teslim etmek istemistim
benim aracimi baska birisi satin almak istiyor kendisi calisma izni ile turkiyede yasiyor. satin alma ve burda kullanma islemleri ve sartlari nedir. (tax free car kullanma sartlari)
eger benim arabami turkiyede yurt disi oturumlu birine satarsam 185 gun yurt disi sarti araba icin kalkarmi yoksa hala ayni sart devam edermi
Gümrüge bırakılacak aracın parçaları tam mı olması gerekiyor sökülü bir parçası varsa teslim almıyormar mı( örn: koltukları yok ) bunu gümrük memuru teslim almıyormu orda yazmıssınız form tutuyorlar diye form tutulduktan sonramı hiç bir parçası sökülmeyecek sökülüp olmayan bir parça olursa teslim almıyorlarmı biraz daha detay veriseniz sevinirim teşekkürler
Arkadaşım aracını eksiklerden dolayı teslim almadılar.
Ben arkadaş arabasını gümrüğe terk etti. Lakin oradaki memur ihaleye çıkacak dedi bunun ne zaman ve nasıl çıkacağı bilgisine hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. E-ihale sitesine bakıyoruz yok. Bunun satışa ne zaman çıkacağını nasıl öğrenebiliriz
1-2 ay içerisinde çıkar. eihale.gov.tr sitesinden ilana çıkacaklar bölümünden görebilirsiniz.
Yabanci plakali aracimi gumruge biraktiktan sonra ihaleden alinca trafige cikabiliyormu
Gümrükten çıkartırken trafik tescili yaptırıyorsunuz. TR plakalı oluyor.
Merhaba bu durumda araç satılınca sahibine bi ücret ödeniyor mu
Hayır, hiçbir ücret ödenmez.
Babam yurtdışında aracı bıraktı gitti 8 ay kadar oldu evin önünde köy yeri tarım aracıyla çarpmış kaçmışlar herhangi bir yere beyan vermedi kendisi çıkarken aracı gümrüğe nasıl terk edebilirim teşekkür ederim cevaplarınız için
Merhaba, size vekalet vermesi gerekiyor. Yurt dışına çıkarken bildirim yapması gerekiyordu. Gümrük müdürlüğünden en sağlıklı bilgiyi alabilirsiniz.
Ben aracı 8 ay önce almayadan getirdim Türkiye’ye. Motoru arızalı şu an, gümrüğe terk ettiğim zaman. İhaleden elde edilen miktar dan bana ödeme yapılıyor mu?
Merhaba, size hiçbir ödeme yapılmaz. Hibe ediyorsunuz.
Araçımı teslim eder etmez ihaleye katılıp arabamı tekrar alabiliyormuyum? Riske girmeden ve başkası teklif vermeden
Mümkün değil. İhaleler şeffaf ve internet ortamında yapılır. Herkes katılabilir.