KTÜ 2. Savunma Sanayi Günleri’ne katıldım !
Değerli Okurlarım ;
Dün öğle saatlerinde internette gezinirken Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Müh. 2. sınıfta okuyan Oğuz Mert ağabeyimin mesajını gördüm. Mesajında kendisini aramamı belirtmişti. Hemen telefonla kendisini aradım. Yarın sabah Ktü’de önemli bir seminer olacağını, TAI, FNSS, TISAŞ gibi kuruluşlar tarafından seminer vereceğini söyledi. Seminer sonucunda bir de sertifika veriliyormuş.
Bu sene ikincisi düzenlenen KTÜ – Savunma Sanayi Günleri’ne bu sayede bende katıldım.
Sabah saat 7.00’de otobüse bindim ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne doğru yola çıktım.
Saat 10:00 gibi Kongre salonundaydım. Oğuz Mert ağabeyim ve arkadaşları beni karşıladılar. Erken gelmiştim. Bu benim için avantaj oldu. Standlar yeni yeni kuruluyordu. TUBITAK standına doğru ilerledim. Tubitak Uzay’ın insan kaynakları Müdürü Şenol Koç standın başındaydı. Başta İMECE ve Turksat-6A uyduları olmak üzere uydular ile ilgili uzun süre sohbet etme imkanı buldum.
İlgi duyduğum diğer bir stand ise TİSAŞ Trabzon Silah Sanayi AŞ. tarafından kurulan Silah standıydı. Seminer alanına erken geldiğim için silahları rahat rahat inceleyebildim.
Bir sonraki standdlarda KTÜ kulüpleri tarafından yapılan projeler, çalışmalar yer alıyordu. Özellikle robotik faaliyetler bir hayli ilgi odağı olmuştu. İnceleme fırsatı bulduğumda ilk önce elektronik aksamını inceledim. Genel olarak Arduino kullanılmış. Tüm elektronik kısım neredeyse sadece Arduino’dan oluşmakta.. Bunları lise çağındaki gençler yapar oldu. Üniversitedeki projelerden çok daha fazlasını beklerdim doğrusu..
Standları tekrar tekrar gezerken hoparlörlerden ” Seminer başlıyor, lütfen salonlara ! ” sesini duydum. Ardından Seminer alanına gittim. Başlangıçta Makine grubunun lideri slayt eşliğinde çalışmalarını anlatarak sunumu yaptı. Bu sunumda benim en çok dikkatimi çeken proje ” Pilot 5 bölgeye güneş enerjili şarj istasyonları kurulması ” yönündeki projeydi. Üzerinde güneş panelleri olacak şekilde üstü kapatılmış, alt tarafında ise dört kişilik oturma bölümü yapılmış. Akıllı telefonlarımızın şarj süresinden hepimiz şikayetçiyiz. Bu proje çok başarılı olabilir diye düşünüyor ve başarılar diliyorum.
Seminer devamında, üniversite hocalarımızın Girişimcilik ve Başarı ile ilgili kısa konuşmaları oldu. Hemen ardından kısa bir yemek molası verdik. Bu molada, KTÜ’yü kazanan lise arkadaşlarım ile kampüsü gezdim. Büyük ve güzel bir kampüse sahip. Sadece Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’ni gezmiştim. Karşılaştırmaya KTÜ’deki bir hayli eskimiş belediye otobüslerinden başlayabiliriz..
Ardından Makina ve Kimya Endüstrisi ( MKE ) ‘nin semineri başladı. Bu zamana kadar yapılanlar, tarihçesi ve bazı konular ile ilgili kısa bilgiler verildi.
Bir sonraki seminer TAI idi. TUSAŞ ile ortak olmaları ve şuanki gelinen sürece kadar birçok şey anlatıldı. Uçakların anlatıldığı kısmı can kulağı ile dinledim. Hürkuş, Turna, Anka, Şimşek ve diğerleri.. Hepsi birbirinden güzeller. Hemen ardından FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.’nin seminerine katıldık. Samur, Kunduz, Pars, Akıncı, Korkut ve diğerleri. Kullandığım ve ihraç ettiğimiz projeleri, araçları daha yakından tanıma fırsatı buldum.
Son olarak TISAŞ – Trabzon Silah Sanayi A.Ş.’nin seminerine katıldım. Seminere başlarken anlatılan ilk şey şu oldu ;
” Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’a yurtdışı gezisinden dönerken silah hediye edilir. Uçakta silahı incelerken, bunu biz yapamaz mıyız? der.. daha sonra vatanına sadık doğu karadeniz’in illerine birer adet silah fabrikası kurulur.. ” seminerde silahın yapımından, ihracatına kadar bir çok konuya değinildi.
Harika bir seminer oldu diyebilirim. İyiki katılmışım. Kongre salonunu terketmeden önce sertifikalarımız dağıltı. Fakat pek ciddiye alınmamış gibi gözüküyor. Sertifikaları, sadece isim soyisim yazarak dağıtıyorlardı. Topluluk danışmanı ve Yönetim kurulu başkanı tarafından imza atılması gereken yerler boş kaldı. Umarım 3. Sanayi Savunma Günleri’nde daha ciddiye alınır..
Sertifikamızı aldıktan sonra, lise arkadaşlarım ile biraz vakit geçirmek için Forum Alışveriş Merkezi’nde yemek yiyip, dolaştık. Giresun’a geri dönüşüm yaklaşık 2.30 saat sürüyor. Yolda vakit geçirmek için bir zamanlar kitaplarını okuduğum Ahmet Batman’ın yeni kitabını aldım. Yolculukta kitabın büyük bir bölümünü bitirdim..
Haberlerde görmüştüm. Bir bayan işe gidip gelirken kitap okuyormuş. Bu şekilde 400’ye yakın kitap bitirdiğini söylüyordu. Kitaplar ile ilgili yakın zamanda bir yazı yazmayı düşünüyorum..
Saygılarımla..