
Z66Y – Kosova’da 2 Türk Genci
Değerli Okurlarım;
29 Mart – 1 Nisan 2019 tarihleri arasında Dünya geneli yapılacak olan CQ WPX SSB yarışmasına katılmak için Kosova’ya gittim.
Neden Kosova ?
2008 Yılında bağımsızlığını ilan etmiş olan Kosova, günümüzde 102 ülke tarafından tanınıyor. Amatör telsizcilik hobisinde ise geçtiğimiz yıl(2018) Z6 çağrı işareti ön eki ile kabul edildi.
Listede yeni bir ülke olarak gözüken Kosova, telsiz operatörlerinin ödüller ve yarışmalarda görüşme yapmak isteyecekleri ülkelerin başında yer almaktadır.
Bizde bu sebepten ötürü Gürcistan’dan sonra DXpedition olarak, Dünya geneli yapılan önemli yarışmalardan biri olan CQ WPX SSB yarışmasına katılmak için Kosova’yı tercih ettik.

Z66Y nedir?
Çağrı işareti Z6-6-Y olarak 3 parçadan oluşur. İlk kısım ön ektir. Ülkeyi temsil eder. Z6 Kosova’ya tahsis edilmiş prefix yani ön ektir. Ortadaki 6 rakamı sayıyı ifade eder. Sondaki Y harfini biz özellikle istedik. Bunun sebebini şöyle açıklayabilirim. YOTA(Youngsters On The Air) “Gençler Havada” sloganı ile kurulmuştur. Amaç, gençlerin telsizlere karşı olan ilgisini artırmak, Dünya’ya genç amatör telsizciler kazandırmaktır. YOTA, 45 farklı ülkede gençlerden oluşan ekipler kurmuş, hedeflerini büyük ölçüde başardıklarını göstermişlerdir. Bizde değerli ekip arkadaşım TA7AZC Gölkem ile TC7YOTA çağrı işaretini kullanarak 2 yıl etkinliğe katılmıştık.
Türk gençleri olarak Z66Y çağrı işareti ile Kosova’da DXpedition (başka ülkeye giderek çalışma yapmak) yaparak Kosova’daki ilk genç DXpedition’ı yapmak hedefimiz olmuştur.
Yarışma takımı
Z63CAB Ahmet, Z63DBB Donjeta , Z63DBM Dardan, TA7AZC Gölkem ve ben TA7AOF Furkan olmak üzere yarışma takımımız 5 kişiden oluşmaktadır.
Kosova’ya gittiğimiz de havaalanında Z62FB Fehmi, Z63CAB Ahmet ve bizden 2-3 saat önce Kosova’ya giden TA1HZ Tevfik hocam karşıladı.

Fehmi bey ve Ahmet üniversite’de istasyon kurmuşlar. İlk olarak oraya gittik. Güçlü anten ve telsizlere sahip olan istasyon, teknik üniversite binası içerisinde bulunmaktadır.

Gençlerin aktif olarak istasyonda çalışıyor olması ve Kosova gençlerini, amatör telsizcilik hobisine yöneltmek için üstün çabalar göstermesini taktir ettim. İstasyondaki her gencin yıllık 1000 QSO(Görüşme) yapması kuralı var. Bu sayede Kosova’yı sürekli aktif olarak telsizde tutmuş oluyorlar.

İstasyona yakın bir otel bulmak için daha önce Kosova’da DXpedition yapmış olan değerli TA1HZ Tevfik Aydın hocama danışarak HOTEL BUSHI otelinde konakladık.

2 kişilik oda tuttuk. Birimiz istasyonda çalışırken diğer operatör istirahat etti.

Yarışmaya Z62FB Fehmi bey’in istasyonunda katıldık.


Yarışmada Contest Voice keyer (ses kaydedip tekrarlayan cihaz) ve ayak pedalı olması büyük avantaj sağladı.

Yarışmaya lineer kullanarak yüksek güç (800W) kategorisinde katıldık.

İstasyonda Yaesu FT DX-1200 telsiz kullanılmaktadır.

20-17-15-12 ve 10M bandlarında çalışan yagi anten
6M bandı için ayrı bir yagi anten
40M-80M için dipol anten mevcut.
Yarışmada görüşme yaparken çektiğim bir video;

48 saatlik yarışmayı 1603 görüşme, 2.4 milyon puan ile tamamladık.

Yarışma sonrası Kosova’nın tanınması(DXCC olması) için büyük çabalar sarf etmiş ve aynı zamanda SHARK Kosova Amatör Telsiz Derneği müdürü olan Z61VB Vjollca ile buluşarak sohbet ettik.

Her çalışmada birlikte olduğumuz değerli ekip arkadaşım Gölkem Çağrı ZIVALI başta olmak üzere;
Z66Y yarışma takımındaki operatör arkadaşlarımıza;
Maddi ve manevi hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen TA1HZ Tevfik Aydın Kazancıoğlu hocama;
GiTRAD derneği başkanımız TA7EB Ali Demiralp hocama;
Çağrı işaretini almamıza yardımcı olan ve istasyonunu açan Z62FB Fehmi bey’e;
sonsuz teşekkür ederim.