
Belgrad Ormanı POTA Aktivitesi
Değerli Okurlar,
Parks on the Air (POTA) aktivitesi kapsamında bu kez Belgrad Ormanı’ndaydık. Orman içinde birçok park bulunuyor ve birbirlerine oldukça yakın konumdalar. Bu da, aynı gün içinde birden fazla POTA çalışması yapma imkânı sunuyor.
Biz ise TA1MHS Muhsin ve TA1UT Bora abi ile birlikte TR-0162 kodlu Neşetsuyu Tabiat Parkı’nda telsiz aktivitemizi gerçekleştirdik. Bu çalışmada QRPLabs’ın cihazlarını kullandık ve her biri gerçekten harika performans sergiledi. QMX, QCX ve QDX modellerini bir arada deneyimleme fırsatımız oldu. Yazının devamında, bu cihazların her birini detaylı şekilde anlatacağım.
Kuruluma başlıyoruz! TA1MHS Muhsin abi, anten ayarlarını yaparken TA1UT Bora abi, QMX cihazına bağladığı vertikal antenin ince ayarlarıyla ilgileniyor. QMX’in dahili SWR metreye sahip olması, harici bir ölçüm cihazına ihtiyaç bırakmadan rahatlıkla ayar yapmamıza olanak tanıyor.
Bu sırada Muhsin abi, oldukça dikkat çekici bir tripod gösterdi. Oldukça sağlam ve taşınabilir yapısıyla portable çalışmalara gerçekten uygun. Ben de oldukça beğendim! Merak edenler için detaylı inceleme linkini ekliyorum.
Bu aktivitede ilgimi çeken iki ekipmanı da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Birincisi, EFHW 1:49 mini 5W QRP anten balunu. Boyut olarak serçe parmağı kadar küçük olan bu devrede FT-50-43 toroid bulunuyor. Hatta zil teliyle bile kolayca bir anten yapıp kullanabilirsiniz. TA1MHS Muhsin abiye bu harika kit hediyesi için ayrıca teşekkür ediyorum. Satın almak isteyenler için AliExpress linkini ekliyorum.
Diğer ürün ise TinyPaddle, küçük ama oldukça işlevsel bir maniple. Ancak kullanımı biraz alışkanlık gerektiriyor. Ben genellikle straight maniple tercih ettiğim için pek bana hitap etmedi. Yine de QMX cihazınıza doğrudan bağlayıp kolayca kullanabilirsiniz. Merak edenler için ürün linkini ekliyorum.
DX UnO ile Test Yayınları
Bu aktivitede test amaçlı olarak DX UnO cihazını da deneme fırsatı bulduk. Bu cihaz, WB2CBA Barbaros Bey’in destekleriyle geliştirilen, Arduino Uno ile çalışan ve yaklaşık yarım watt çıkış gücüne sahip bir proje. Merak edenler için GitHub linkini aşağıya ekliyorum:
DX UnO kartı, Arduino Uno’nun üzerine tam oturacak şekilde tasarlanmış ve ismini de buradan alıyor. Bilgisayara doğrudan bağlanarak kullanabiliyoruz, bu da özellikle test ve dinleme amaçlı çalışmalarda büyük kolaylık sağlıyor. Küçük ama etkili bir cihaz diyebilirim! Türkiye’de bu cihazı kullanarak USA QSO’ları yapan radyo amatörleri var.
Bu keyifli aktivite ve verdikleri destekler için TA1MHS Muhsin ve TA1UT Bora abiye çok teşekkür ediyorum. Bir sonraki aktivitede tekrar görüşmek dileğiyle!
73 de TA7H/1