e-QSL detaylı kullanım kılavuzu
Değerli Okurlarım;
Amatör telsizcilikte görüşme kayıtlarımızı tuttuğumuz logbook vardır. Eskiden log defterlerine elle yazılarak tutulan kayıtlar, günümüzde yerini bilgisayarlara bırakmıştır. Log kayıtları için winlog32, aatest, Logger 32, DXKeeper, Swisslog, Log4OM gibi programlar mevcuttur.
Loglarımızı bu programlardan alıp E-qsl, LoTW, Clublog, Qrz.com gibi sitelere yükleyerek karşılıklı görüşme onayı yapılmaktadır.
Bu yazıda eqsl.cc sitesini detaylı inceleyeceğiz.
E-qsl, internet üzerinden QSL kart alışverişi yapmak için kurulmuş bir sistemdir. Amatör telsizciler log kayıtlarını siteye yüklerler ve görüştükleri radyo amatörlerine kart gönderirler. Kart gönderip almak için karşılıklı görüşme onayına ihtiyaç yoktur. Tıpkı yurtdışındaki bir radyo amatörünün adresinize kart göndermesi gibidir. Sizinle QSO yapmamış olabilir, farklı çağrı işareti ile karıştırmış olabilir. E-qsl sitesi de bu şekildedir. Yazının ilerleyen bölümlerinde daha detaylı anlatacağım.
Nasıl üye olunur?
E-Qsl sitesi ücretsizdir. Site içi sertifika ödüllerini almak ve QSL kartınızı özelleştirmek için yıllık 12 dolar ücret alınmaktadır.
Anasayfada yer alan Register tuşuna tıklayınız. Ardından açılan sayfada Çağrı işaretinizi, SWL iseniz SWL seçeneğini, değilseniz amatör telsizci seçeneğini seçiniz. Son olarak ülkenizi seçerek Register tuşuna basınız.
Sonraki aşamada istasyon tipinizi Individual(bireysel) işaretleyiniz. Kulüp istasyonu iseniz Club station, kulübün tek operatörü iseniz Club Station Sole Operator seçeneğini seçiniz. Bir sonraki boşlukta size siteyi size öneren kişiyi soruyor. Burayı boş bırakabilirsiniz. Mail adresinizi, çağrı işaretinizi, Lisans üzerindeki adınızı, adres bilgilerinizi, posta kodunuzu ve ülkenizi yazınız. Bir sonraki aşamada QSO başlangıç tarihiniz ve bitiş tarihiniz isteniyor. Başlangıç tarihinize amatör telsizcilik belgenizi aldığınız tarihi yazınız. Bitiş ise sitenin izin verdiği son tarihi yazınız (2040 yılı). Örneğin bir haftalık özel etkinlik çalışması yaparsanız bitiş tarihine etkinliğin son gününü yazmanız gerekmektedir.
Sonraki kısımda E-qsl kart üzerinde 4 tane metin boşluğu belirtilmiştir. Buralara anten, cihaz, ara birimlerinizi, ödüllerinizi ve eski çağrı işaretlerinizi yazabilirsiniz.
Alt kısmında ise Grid Square yazan yere locator numaranızı yazabilirsiniz. Locator numaranızı bilmiyorsanız aprs.fi sitesine girerek konumuzu seçiniz. Fareyi tam evinizin üzerinde tutarak sol üst köşeden locator numaranızı öğrenebilirsiniz.
Türkiye CQ 20, ITU 39 konumlarında yer almaktadır. Ada ülkeleri ve çalışmaları için IOTA numarası girebilirsiniz. Örneğin Büyükada IOTA AS-201’dir. Son olarak aşağıda Türkçeleri bulunan bildirimlerden istediğinizi işaretleyerek Register butonuna tıklayınız.
Almak istediğiniz e-posta bildiriminin yanındaki kutuyu sitede işaretleyin.
*Birisi bana yeni bir eQSL gönderdiğinde,
*EQSL.cc hakkında genel duyurular,
*EQSL.cc hakkında sadece çok önemli duyurular,
*Ham Radyo ekipmanı satıcılarından bildirimler,
*Kâr amacı gütmeyen Ham Radyo ile ilgili kuruluşlardan bildirimler.
Registration Step 2 linkline tıklayınız ve bir sonraki kod girme aşamasına geçiniz. Mail adresinizi kontrol ediniz ve eqsl tarafından gelen maildeki onay linkine tıklayarak kaydı tamamlayabilirsiniz veya giriş kodunuzu kullanabilirsiniz. Gelen mail gereksiz kutusuna düşebilir. Kontrol ediniz.
Gelen 4 haneli kodu giriniz ve yeni bir şifre oluşturarak kaydı bitiriniz.
Açılan sayfada size yıllık 12 dolar karşılığında premium üyelik sunuyor. Şimdilik bu aşamayı No thanks diyerek geçiyorum. Ben 6 yıl önce ödüller için 5 dolar ücreti varken almıştım.
Log nasıl yüklenir?
Görüşme kayıtlarınızı yüklemenin iki farklı yolu vardır. Biri, log programınızdan aldığınız .adif formatındaki dosyayı siteye yükleyebilirsiniz. Diğer yol ise elle tek tek log girmektir.
Üst kısımda yer alan Upload ADIF seçeneğine tıklayınız. Dosya seç butonuna tıklayıp .adif formatındaki log kaydınızı seçip, upload butonuna tıklayınız.
Manuel log yüklemek için üst kısımda yer alan Log Entry seçeneğine tıklayınız. Görüşme yaptığınız istasyonun çağrı işaretini, görüşme tarihini giriniz. Sayfada yer alan Current Time: Anlık UTC saattir. Türkiye UTC+3 kullandığından görüşme saatiniz Türkiye saati olarak 20:00 ise UTC QSO saatine 17:00 yazmanız gerekmektedir.
Görüşme modunu ve raporu yazdıktan sonra alt kısımda yer alan bilgi satırına TNX QSO, 73 gibi yazılar yazabilirsiniz.
SWL kısa dalga dinleyici istasyonlar log kaydı yaparken, boşlukları yukarıdaki gibi doldurmalıdır. Callsign kısmına dinlediğiniz ve kart göndermek istediğiniz istasyonu yazınız. Bilgi satırına dinlediğiniz istasyonun görüştüğü istasyonu yazmalısınız. Send: dinlediğiniz istasyonun, karşı istasyona verdiği rapordur. Yani yukarıdaki fotoğrafta TA7AOF, S51DX istasyonuna 59+ rapor vermiş ve 57 rapor almıştır. RST kısmını da verilen raporu giriniz. Receive alınan rapordur. S51DX istasyonuna da kart gönderebilirsiniz. Bu sefer değerleri tam tersine döndürünüz. Send kısmına 57, receive kısmına 59+ yazınız. RST kısmını da 57 olarak değiştiriniz.
Echolink, EME(Ay haberleşmesi), Satellite(Uydu) haberleşmelerinizi de bu şekilde girebilirsiniz.
INBOX bölümü gelen QSL kartlar bölümüdür. Bandlara, modlara, aylara göre gelen QSL’ler ayrıştırılmıştır. Gelen QSL kartları kabul veya reddetme seçenekleri vardır. Yanlış QSO gönderimi oldukça mevcuttur. Gelen kartları mutlaka kendi log defterinizdeki kayıtlar ile karşılaştırınız. Sizde yoksa reddediniz.
Entire Inbox kısmının karşısında bulunan sayıya tıklayıp yeni gelen kartların tümünü görüntüleyebilirsiniz.
Display tuşuna basarak QSL kartları görüntüleyebilir ve sağ tık yaparak QSL kartı indirebilirsiniz.
Archive kısmından bu zamana kadar gelen tüm QSL kartları görüntüleyebilirsiniz.
RejectBox reddettiğiniz QSL kartları burada görüntüleyebilirsiniz.
My eQSL design seçeneğinden QSL kartınızı düzenleyebilirsiniz.
Birinci aşamada QSL kart tasarımınızı seçebilirsiniz. 3. ve 4. seçenekler ücretli paket için geçerlidir.
İkinci aşamada kartınız için fotoğraf seçebilir veya ücretli paketlerde geçerli olan fotoğraf yükleme seçeneğini kullanabilirsiniz.
Son aşamada ise kartınız üzerindeki yazıların rengi, konumu, fontunu ayarlayabilirsiniz.
My Awards kısmında ödül durumunuzu kontol edebilir ve ödüllerinizi alabilirsiniz. Ödüller için bronz üyelik şartı vardır. Aşağıda Mixed kategoride e-afrika ödülü için 3 krediye yani 3 görüşmeye daha ihtiyacımın olduğu gözükmektedir.
Ödülleri kazandıktan sonra .pdf ve .jpeg formatında indirebilirsiniz. Bundan 6 yıl önceki sertifika bile tarihli olarak sitede yer almaktadır. E-qsl sitesinde bir çok ödül sertifikası bulunmaktadır. Sertifikalar için extra ücret ödemezsiniz. Bronz üyelik yeterlidir. Fakat plaketler için extra ücretler vardır.
E-qsl sistemi bu şekilde işlemektedir. Soru veya önerileriniz için sitenin iletişim bölümünü kullanabilir veya yorum kısmına yazabilirsiniz.
Furkan ÖZEN TA7AOF