Kuzey Kıbrıs’tan evcil hayvan getirmek

Değerli okurlarım;

Kuzey Kıbrıs’ta eğitimimin son senesinde yavru bir köpek sahiplendim. Genellikle öğrenciye kedi-köpek sahiplendirilmiyor. Bunun başlıca sebebi, evcil hayvanların Türkiye’ye götürülmesi zor olduğu için çoğu öğrenci sokaklara veya barınaklara terkediyor. Hayvanların psikolojisi alt üst oluyor. Çoğu sokakta yaşayamıyor. İnsanlarda haklı olarak öğrenciye evcil hayvan sahiplendirmek istemiyor.

Bu algıyı yıkmak için ve hayvanları sevdiğim için, doğumdan sonra annesi vefat eden ve kardeşlerinden bazılarını kaybetmiş yavru bir köpeği sahiplendim. 8 aylık bir süre içinde aşılarını tamamladım ve Türkiye’ye dönüş yapmak için işlemlere başladım. Bu konuda internette kaynak az olduğu için bu yazının faydalı olacağını düşünmekteyim.

MikroÇip takılması zorunludur !
Evcil hayvanlarımız kaybolduğunda kolayca bulabilmek için çip takılması büyük bir önlemdir. Mikroçip sayesinde sokağa terkedilen hayvanlar kolayca tespit edilerek sahipleri cezalandıralacaktır. Boyutu büyük bir pirinç tanesi kadar olan mikroçipler, hayvanların enjektör ile deri altına takılır. Benim köpeğim 8 aylık iken taktırdım ve hiç canı yanmadı.

Aşı karnesinde çip numarası olmak zorundadır. Ayrıca veteriner hekiminiz karneyi onaylamalıdır. Kaşe ve imza atarak çıkış yapabileceğini belirtir.
Ardından bölgenizdeki veteriner dairesi’ne giderek çıkış izni almanız gerekmektedir. Çıkış izni için evcil hayvanızı götürüp, veteriner hekim tarafından muayenesi yapılır ve 10 TL ücret karşılığında çıkış kağıdını alabilirsiniz. Bu evrak, adadan çıkıştan 3 gün önce alınmak zorundadır. Belgenin geçerlilik süresi 3 gündür. Son günde alabilirsiniz. 4 gün önce alınan belge geçersizdir. Sorun yaşayabilirsiniz.

Ben Güzelyurt veteriner dairesinden aldım. Öğlen 12.00’ye kadar çıkış işlemleri yapılıyor. Kedi veya köpeğimizi Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’ye getirmek için aşı karnesi ve veteriner dairesinden çıkış izni yeterlidir.

Ben gemi ile çıkış yaptım. Burada sıkça sorulan sorulardan bazıları “gemide kafes isteniyor mu?, evcil hayvanıma bilet almalı mıyım? Extra ücreti var mı?, gümrükte test yapılıyor mu?” sorularıdır. Öncelikle evcil hayvanınızı gemi ile götürmek ücretsizdir. Hiçbir şekilde ek ücret ödemezsiniz. Ben, Girne limanından çıkış yaparken evcil hayvanım ile ilgili hiçbir şey sorulmadı. Mersin’de sorarlarsa söylersiniz dediler. Köpeğim, kafesine artık sığmıyordu. Büyük kafeslerin 450-500 TL civarında fiyatları vardı. Zaten o kafesi alsam uçakla giderim dedim ve filo denizcilik firmasını arayarak kafesimin olmadığını belirttim.

Gemilerde yolcu bölümleri vardır. Buralar ses yalıtımlı, TV ve kafeteryanın bulunduğu kısımdır. Yolcular burada seyahat ederler. Yolcu bölümüne evcil hayvanlar kafesle alınmak zorundadır. Bu bölüme kafessiz girilemeyeceğini ve güvertede oturabileceğimizi belirttiler. Bende kabul ettim. Benim gibi bir çok köpek sahibi de güvertede seyahat ettiler. Kedilerin hepsi kafeste durduğu için yolcu bölümünde gittiler. Gemi yolculuğunda mutlaka kafes ile birlikte yolcu bölümünde olmanızı öneririm. Aşırı bir ses ve gemideki kömür tozları yüzünden perişan olduk. İmkanınız varsa en temizi uçaktır.

Mersin limanına indiğimizde “köpeğin evrakları tam mı?” diye bir soru soruldu bende hepsi tamam dedim ve tam gösterecekken gerek yok deyip gönderdiler.

Uçak ile seyahat edecekler;
Her uçuş için uçakta evcil hayvanlar için kontenjan bulunur. Bu sebepten dolayı biletlerinizi erken almalı ve havayolu şirketi ile konuşup evcil hayvanınızın olduğunu belirtmelisiniz. Havayolu şirketlerinin ayrı ayrı kuralları ve fiyatları vardır. Ortalama 8 kg üzeri evcil hayvanlarınız uçağın kargo bölümünde seyahat etmek zorundadır. Kafesleri geniş olmalı içeride rahatlıkla dönebileceği büyüklükte olmalıdır. Daha az kilodaki hayvanlarınız, kafesi ile birlikte yolcu bölümünde seyahat edebilmektedir. Aynı şekilde aşı karnesi, veteriner dairesi çıkış kağıdı ve çip mutlaka olmalıdır. Karnedeki aşıların yanında veteriner imza ve kaşesi olması gerekmektedir. Eczanelerde ucuza aşı yaptırıp, onay olmadıktan sonra maalesef çıkış yapamazsınız.

Aktarmalı uçuşlarda, eğer aktarma süreniz uzun ise evcil hayvanınız, uçağın kargo bölümünden alınarak yanınıza verilebilmektedir.
Türkiye’ye evcil hayvan götürürken kuduz aşısı zorunlu değildir ancak Türkiye’de kuduz aşısı yaptırmanız gerekmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta kuduz olmadığı için ihtiyaç duyulmaz. Ancak Türkiye’de kuduz aşısı yapılmalıdır. Kıbrıs’a evcil hayvanınızı tekrar getirmek için kuduz aşısı ve kuduz titre testi yaptırmanız gerekmektedir. Aksi halde Kuzey Kıbrıs evcil hayvanınızı kabul etmeyecektir.

Soru ve önerilerinizi aşağıdaki yorum kısmına yazabilir veya sitenin iletişim bölümünden mail gönderebilirsiniz.

Furkan ÖZEN

Yorumlar

  1. Furkan Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim bir sorum olacak. Yakın zamanda Kıbrısa yerleşeceğim. Lucky isminde bir king charles köpeğim var. Kıbrısa girişten önce Veteriner Dairesinden ithalat izni gerektiğini öğrendim. Bu izin için köpeğin pasaportu ve Kuduz aşısı olduğuna ilişkin belge yeterli olur mu? Yoksa Veteriner Dairesi Türk Makamlarınca verilmiş sağlık belgesi de arıyor mu? Bu şunun için önemli; bu belgeyi ilk kan örneği alındıktan 3 ay sonra veriyorlarmış. Köpeğimizin biZim dışında kalacak yeri yok. O yüzden çok önemli bizim için. Şimdiden cevap için tşk ederim..

    1. Öncelikle kuduz titre testi gerekiyor. Bu da Ankara’ya kan gönderiliyor ve test sonucu gönderiliyor. 3 günde olan bir test.

    2. Merhaba, yazdıklarınız güncel mi, sizden çok acil yardım istiyorum maille dönüş yaparsanız beni aşırı mutlu edersiniz. Birkaç ay kıbrısta yaşadım bir sokak a köpeği bahçeme yerleşti parçam oldu, aniden türkiyeye dönmek zorunda kaldım ve titrasyon testi vs, kuduz aşısı hiçbir şeyi yoktu haliyle. Eğer kıbrısa gelsem, gemi ile karnesini ayarlasam çıkış yapabilir miyiz umut var mı onu orada bıraktığım için geceleri uyuyamıyorım yazdıklarınız bana umut oldu

  2. Furkan bey merhaba Ankara’dan Kıbrıs’a köpek götürebilmek için ve karantinaya girmemesi için kuduz antikor testinin üzerinden 3 ay mı geçmesi gerekiyor? bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. Kuzey Kıbrıs’a evcil hayvan götürmeyle alakalı yeteri kadar bilgi sahibi değilim. KKTC veteriner dairesini arayarak veya web sitelerini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

  3. Merhaba ben kedi götürmek istiyorum. Peki siz köpeğin tuvalet ihtiyacını gemi de nasıl hallettiniz? Ve tc ye gittiğimiz için hayvan pasaportu istemiyor değil mi?

    1. Belirttiğim şeyler haricinde bir belge istenmemektedir. Feribot 8 saat sürüyor. Deniz otobüsü ile giderseniz bu süre oldukça kısalacaktır. Geminin her yanı açık olduğundan çiş yaparsa bir şişe su ile akıtabilirsiniz. Kakası içinde bir miktar kum götürebilir, bir poşete alabilir veya su ile akıtabilirsiniz.

  4. Merhaba ben kedimi götürücem veteriner çipe gerek yok dedi ama havayolu şirketi çip gerektiğini söyledi sizin de deiğiniz gibi peki çip taktırma işlemi nasıl oluyo çipi biz mi alıyoruz veterinerde mevcut mu? Fiyat bilgisi verebilir misin? Ve kuduz aşısına gerek var mı Kıbrıstan götürürken?

  5. Merhabalar; Buddy adında bir köpeğim var. Gemiyle Türkiye ye gitmeyi düşünüyorum. Gitmeme 15 gün var ve köpeğimin ne kimliği var ne de aşıları tam bu durumda ne yapabilirim. Teşekkür ederim

    1. Bu durumda köpeğinizi Türkiye’ye götürmeniz mümkün değil. Herhangi bir veterinere danışınız.

  6. Benim köpeğimin bir aşısı ve çipi kaldı. Bunları yaptıktan sonra 5 ay sonra Türkiye’ye götürebilir miyim?

  7. Merhaba, muhabbet kuşumuz var ve KKTC ye tayin olduğum muhabbet kuşu için herhangi bir belge isteniyormu bilginiz varmı?
    Teşekkür ederim

  8. Merhaba ben de köpeğimi Türkiye’ye götüreceğim, size sormak istediğim sorular var mail ile ulaşabilir misiniz?

  9. merhabalar scottis cinsi 6 aylık bir kedim var ve Türkiye’ye götürmek istiyorum tüm aşıları tam bir çip taktıracağım ve uçuştan 3 gün önce veteriner dairesinden belge aldıktan sonra sorun olmadan çıkabilirim değil mi? eksik bir şey anlamadım umarım

  10. Merhaba, kıbrısta 2 aylık bir yavru köpek sahiplendim ve 4 gün sonra türkiyeye dönüyorum. Ne yapmalıyım? Bildiğime göre daha şimdiden aşılar başlanmıyor

  11. Merhabalar bunların hepsini yapmak rotalde ne kadara mal oluyor. Herkes farklı yorumlar yapıyor ama henüz yavru ve eğer alabilirsem 1 aya KKTCden çıkma gibi bir niyetim var hazırlıklı olmak açısından bu bilgiler güncel mi, extra hazırlık gerekiyor mu?

  12. Merhabalar ben köpek sahiplenmek istiyorum ama Haziran gibi Türkiye’ye gitmeyi düşünüyorum yani 2-3 ayım var tüm bu süreç için yeterli bir süre mi götürebilmek için yanımda?

  13. Merhaba Furkan Bey. Benim 5 aylık shivava ve pomeryana karışımı Kali adında bir oğlum var. Tüm aşıları tamam. Lâkin yapmam gereken nedir? Veterinere gideceğim sanırım?

  14. Merhaba 2 aylık bir kedim var ilk aşıları tamam ama ikincisi değil onu da kısa süre içerisinde yaptıracağız Kıbrıs’tan Türkiye’ye taşınmayı düşünüyoruz Haziran sonu temmuz başı gibi başka ne gerekli kedimi de götürmek istiyorum götürebilecek miyim?

  15. Merhaba, ben kedimi KKTC’den Türkiye’ye götürmeyi düşünüyorum aşıları tamamlanıyor en son çipi de takışıp veterinerlik dairesinden belgede alacağız ama okuduğum bazı sitelerde yurtdışına çıkışlarda 2021’de gelen bir kararnameyle pasaport gerekli yazıyor. Bu bilgiler güncel mi?

  16. Merhaba ,kedimi Kıbrıs’tan Mersin’e getireceğim deniz otobüsü ile aşılarını yaptırıp çip taktırdım fakat sonrasında veteriner bana dönüşte kan testinin yapılmasının zorunlu olduğunu ve fiyatının 5 bin TL olduğunu söyledi.Bu doğru mu yapmak zorunlu mu ?

    1. Merhaba, Kuzey Kıbrıs’a giderken testler zorunludur. Türkiye’ye girişlerde bu testler zorunlu değil.

  17. Merhaba 2 3 aylı kedimizi Kıbrıs’a götüreceğiz ama yapmamız gereken çip ve kan testinden başka nedir? Herkes o kadar farklı şey söylüyor ki kafamız çok karıştı

  18. Furkan Bey selamlar, umarım iyisinizdir. Bende sizin gibi üniversitemin son yılında bir köpek sahiplendim ve Türkiye’ye dönmeden önce Kıbrıs’ta çip taktırdım. Buna ek olarak şuan Türkiye’de ekstra çip taktırma zorunluluğum var mı ya da siz Türkiye’ye dönünce tekrardan çip taktırdınız mı, cevaplayabilirseniz minnettar kalırım. Şimdiden çok teşekürler, iyi çalışmalar.

    1. Merhabalar, ben Türkiye’de tekrardan çip taktırmadım. Veteriner muayenelerinde de Kuzey Kıbrıs’taki çip numarasından işlem yapıyorlar. İyi günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa Dön