KKTC’de Muhaceret nasıl yapılır?

Değerli Okurlarım;
Her öğrenci, Kuzey Kıbrıs’a geldiğinde “Kuzey Kıbrıs’ta muhaceret işlemleri nasıl yapılır?, Zorunlu mudur?, ücreti ne kadardır?, pasaport gerekli mi? oturma izni ile aynı şey mi? “gibi sorular sormuştur. Bu yazımda, tüm bu sorulara cevap verecek ve hangi işlemleri yaptığımı anlatacağım.
Kuzey Kıbrıs’a geldiğim ilk yıl (2016-2017 eğitim yılı) muhaceret işlemlerini başlatmadım. Hem zorunlu olmayışı, hemde 3 ay dolmadan giriş-çıkış yaptığımdan dolayı gerek duymamıştım. Kuzey Kıbrıs size 3 ay Turist vizesi veriyor. Bu süreyi aştığınızda gün başına ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu ücreti vermemek için muhaceret izninizin olması gerekiyor.
(Muhaceret yaptırmak için adaya pasaportunuzun ile giriş yapmış olmanız gerekmektedir)

Muhaceret işlemlerini nasıl yaptım?
Okulumuzun öğrenci işlerine gidip, muhaceret işlemlerini başlatmak istediğimi belirttim.
Öğrenci işleri çalışanı, beni Lefke Kaymakamlığı’na yönlendirdi.

Burada öncelikle sağlık raporu soruluyor. Tam teşekküllü sağlık raporunuz varsa, muhaceret işleminizi kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Eğer (tam teşekküllü) sağlık raporunuz yoksa sizi hastaneye sevk edecekler. Yeşilyurt bölgesinde yer alan Cengiz Topel Devlet Hastanesi’ne gittim.
Burada Sağlık Raporu bedeli olanı 135 Tl’yi yatırdım ve Güzelyurt bölgesi’nde yer alan Yaman Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’na sevk edildim. Yaklaşık 5 dakikada kan verme ve tüberküloz testi işlemlerim yapıldı.
2 Gün sonra tekrar tıbbi tahlil laboratuvarına giderek tüberküloz testi kontrolü yaptırdım. 1 hafta sonra da Cengiz Topel Devlet Hastanesi’nden raporumu aldım.

Sağlık raporu çıktıktan sonra tekrar kaymakamlığa gidiyoruz.
Kaymakamlığın hemen altında bulunan PTT’den 12.5 Tl değerinde muhaceret pulu alıyorsunuz. Kira sözleşmesi fotokopisi ve pasaportunuz ile birlikte, Lefke Gelir Ve Vergi Dairesi’ne, yıllık Muhaceret Bedeli olan 116 Tl ücreti yatırıyorsunuz.
Buradan alacağınız makbuz, pul, pasaport fotokopileri (Resimli sayfa ve Ada’ya giriş damgasının bulunduğu sayfalar), 2 adet biyometrik fotoğraf, okuldan alacağınız öğrenci belgesi, ev sahibi ile yaptığınız kira sözleşmesi(yurtta kalanlar yurttan kağıt alıyorlar) ve sağlık raporunuz ile birlikte kaymakamlığa gidiyorsunuz. Kaymakamlık’ta size verilecek olan muhaceret formunu dolduruyorsunuz ve diğer evraklar ile birlikte Kaymakamlık’taki görevliye teslim ediyorsunuz.

İşlemleriniz kısa sürede yapılıyor ve pasaportunuza muhaceret damgası vuruluyor.
Muhaceret geçerlilik süresi, adaya giriş yaptığınız tarihten itibaren 1 yıl süre ile geçerlidir.

Merak edenler için toplam fiyat;
12.5 Tl Pul Ücreti
116 Tl Yıllık muhaceret bedeli
135 Tl Sağlık Raporu
Toplam : 263.5 Tl

Güncelleme 04.09.2018;
Sağlık bakanlığı ile görüşüp, devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık raporu çıkaran arkadaşlarımdan aldığım bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. E-devlet üzerinden öğrenci belgesi çıkarıp devlet hastanesine giderek ücretsiz sağlık raporu alabilirsiniz. Bu şekilde birçok öğrenci sağlık raporu almış.

Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa, yorum kısmını kullanarak, veya iletişim bölümünden sorularınızı sorabilirsiniz.

Saygılarımla..
Furkan ÖZEN

Kaynaklar;
Kaymakamlık fotoğrafı : link

Yorumlar

    1. Merhabalar. Tam teşekküllü sağlık raporu alırsanız, kabul ediliyor. Aile hekiminin verdiği sağlık raporu geçerli değil. Rapor alırken tam teşekküllü olmasına çok dikkat ediniz.

      1. ben yanlışlıkla elimde rapor varken muhacerat parası zanedip raporun parasını ödedim 135 tl. parayı tekrar nasıl alabilirim

      1. Kuzey Kıbrıs’ta oturma, çalışma izni almanız gerekmektedir. Sonrasında ehliyet alabilirsiniz. Dönüştürme yapmak isterseniz de aynı şekilde oturma veya çalışma iznine ihtiyacınız var.

    1. İlk kez oturma izni alacak kişiler, bir diğer deyişle ilk kez, daha önce muhaceret yaptırmamış kişiler sağlık raporu almak zorunda. Bir sonraki seneler için yalnızca yıllık muhaceret harcı yatırıyorsunuz. Tüm öğrencilerin oturma izni alma zorunluluğu var. Üçüncü sınıf olup, sağlık raporu almadan muhaceret yapamazsınız. Yani yalnızca 1.sınıf, yeni gelen öğrenciler için değil, KKTC’de öğrenim gören tüm öğrenciler için geçerlidir.

      1. hocam ben 1 senelik muhaceret yaptırmıştım. Şuan yeniden sağlık raporu almam gerekmediğine emin misiniz? Muhacereti uzatmak için yani sadece para yatırmam yeterli mi?

        1. Muhaceret sistemi artık internet sistemi üzerinden olduğu için sağlık raporu almanız gerekmektedir. Önceki sistemde sadece vergisini veriyordunuz ve uzatabiliyordunuz. Maalesef sistem değişti.

      2. Ben geçen yıl yaptırdım. Bu yılda sağlık raporu alacak mıyım? yoksa sadece vergi mi yatıracağım?

    1. Bu konu ile ilgili en net bilgiyi KKTC muhaceret dairesi’ni arayarak öğrenebilirsiniz.

    1. Renk körlüğü, görme-duyma testi, psikiyatri testi, iç hastalıklar, ortopedi gibi birçok şey. Hastaneden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  1. merhaba TR deki hastanelerden 200 tl verip alınan heyet raporu mu yoksa, gerekli testleri yaptırdıktan sonra tek doktor imzalı rapor mu? teşekkürler

    1. Evet, 200 TL civarı bir ücretle alınan heyet raporu adı verilen tam teşekküllü sağlık raporu almanız gerekiyor.

      1. Merhaba ben türkiyeden 6 farklı doktor imzalı ve mühürlü ve sağlık kurulu imzalı rapor aldım. Okulumuza rapor onay için gelen görevli bana tahlil sonuçlarını da istiyorum dedi ne yapmam gerekiyor

        1. Tahlil raporu için Kuzey Kıbrıs’ta bir hastaneye giderek kan testi yaptırmanız gerekiyor.

    2. Ben 1 yıllık muhaceret yaptırdım. 30 Eylül de sona eriyor. 30 Eylül den sonra gitsem bir sıkıntı olur mu ? Bir de sadece para mı yatıracağım yoksa sağlık raporunu tekrar çıkartmam gerekiyor mu ?

      1. 30 Eylül’den sonra giriş yapmanızda sorun yoktur. Sadece online sistemden para yatırılarak uzatılacağını düşünüyorum. 6 aylık yapanlar, para verip 1 yıla uzatmıştı.

        1. ben muhaceret yaptırdım geçen sene, bu sene 30 eylül’de sona eriyor tekrar sağlık raporu almalı mıyım yoksa uzatabiliyor muyum?

          1. 340 TL sigorta ücreti + 170 TL yıllık vergi + 17.5 TL pul harcı ödeyerek muhaceretinizi uzatabilirsiniz. Sağlık raporuna gerek yoktur.

  2. Merhaba muhaceret işlemleri için istenen belgeleri Türkiyeden alamıyor muyuz? KKTC’den mi almamız gerekiyor (Damga pulu,Giriş-Çıkış Belgesi) bunları Türkiyeden alamıyor muyuz? Bir tek Sağlık Raporunumu Türkiyeden alabiliyoruz ?

    1. Sadece sağlık raporunu Türkiye’den alabilirsiniz. Damga pulu, yazımda da fotoğraf olarak eklediğim pasaportun üzerindeki pul. Bunları Kıbrıs’ta maliyeden alacaksınız. Giriş çıkış belgesi, pasaportla gireceğiniz için pasaport uzerindeki giriş çıkış mührü. Bu belge önceden yurtdışına kimlikle çıkacaklar için veriliyordu. Öğrenciye pasaport zorunluluğu gelince buna artık ihtiyaç yok. Pasaporta bakarak işleminizi yapacaklardır.

    1. Bu seneye kadar öğrencilerde bir senelik alabiliyordu. Bir sonraki seneler için sadece yıllık muhaceret bedelini yatırıyordu. Çok fazla bilgi kirliliği var. İki senelik veya yıllık alinabilme durumunu, işlemleri yaparken maliyeden en doğru bilgiyi öğrenebilirsiniz.

  3. Devam zorunlu olmayan hukukta okuyanlar nasil yol izlemeli. Turkiyede çalışıp sınavlara gelecek olanlar.

    1. Öğrencilerin hepsinin oturma izni alma zorunda olduğu belirtiliyor. Bu konuda tolerans gösterilmeyebilir diye düşünüyorum. En net bilgiyi KKTC muhaceret dairesi müdürlüğü’nden öğrenebilirsiniz.

    1. Aile hekiminden alınan sağlık raporu değil. Heyet raporu yani bir diğer adı ile tam teşekküllü sağlık raporu almanız gerekiyor. 150-350 TL arası bir ücreti var.

  4. Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler açık ve net olmuş.
    Siz sağlık raporunu KKTC’ den çıkartmışsınız sanırım. Fiyatı da 135 tl olarak belirtmişsiniz ama rapor Türkiye’ de 200 tl şu an KKTC de fiyatı aynı mı ?

    1. Evet, Türkiye de sağlık raporu ücretleri, kuzey Kıbrıs’a göre çok daha pahalı. Fiyatlar 200-350 arası değişiyor fakat Kıbrıs’ta bu fiyat 135 TL. Yıllarca aynı fiyat uygulanmış. Bu sene de fiyat 135 TL olacaktır.

  5. Aldığımız sağlık raporunda HIV Hepatit B ve C akciğer grafisi yeterli olmuyor mu? Şimdiden teşekkürler

    1. Bunlar yeterli olacaktır. Heyet raporu alarak garantiye almanızı tavsiye ederim. En net bilgiyi KKTC muhaceret dairesi’ni arayarak öğrenebilirsiniz.

  6. Daha önce sağlık raporu vermiş miydin? Ilk defa mı çıkarttın yoksa? Ben yurtta kalıyorum ve ilk yılımda mecburen sağlık raporu vermiştim. Tekrar istenmesi bana mantıklı gelmiyor. Eski öğrencilerden sağlık raporu vermeyen ve yeni gelecek öğrenciler için geçerli olmasın?

    1. Eğer sağlık raporunu muhaceret için verip, şuan devam eden muhaceret izniniz varsa tekrar sağlık raporu çıkartmadan sadece vergi dairesine yıllık bedeli veriyorsunuz. Fakat siz sağlık raporunu kayıt için okula verdiyseniz bu geçerli değil. Eski yeni öğrenci diye birşey yok. Kıbrıs’ta öğrenim gören tüm öğrenciler muhaceret zorunluluğu var.

  7. 1-Ben okuluma kayıt oldum, muhaceret işlemini Kıbrısa okula gidince mi halledeceğim,
    2-Yani Annem babam kimlikle ben ise pasaport ile Kıbrıs’a giriş yapmayı düşünüyoruz
    Bir sorun çıkar mı
    Bu iki sorum çok önemli yanıtlar mısınız

    1. Muhaceret işlemlerini Kuzey Kıbrıs’a girdikten sonra başlatacaksınız. Sizin pasaport ile girmeniz gerekiyor. Ailen kimlikle giriş yapabilir. Sorun çıkmaz.

  8. normal rapor mu yoksa heyet raporumu demek ıstedın hangı testler gereklı butun kan tahlıllerımı

    1. Heyet raporu gerekiyor. Sağlık raporunu Kuzey Kıbrıs’tan almanızı tavsiye ederim. Türkiye’den alınan raporların kabul edilmeme durumları olabiliyor. Öğrenci belgeniz ile ücretsiz heyet raporu çıkarıp şansınızı deneyebilirsiniz.

  9. sağlık raporunda HIV Hepatit B ve C akciğer grafisi yeterli olur demissin digerinde ise Renk körlüğü, görme-duyma testi, psikiyatri testi, iç hastalıklar, ortopedi yazmıssın hangılerını yaptırmak gerekiyor

    1. Okulların duyuru sayfalarında HIV, hepatitler ve Akciğer grafisi yazıyor fakat Kuzey Kıbrıs’ta kabul edilmeme durumları olduğu için tam kapsamlı sağlık raporu(heyet) almak daha sağlıklı oluyor. Yine de kabul edilmeme durumları görülebiliyor. En doğrusu Kuzey Kıbrıs’tan rapor almaktır. Öğrenci belgeniz ile heyet raporu çıkararak Kuzey Kıbrıs’ta şansınızı deneyebilirsiniz.

    1. Adaya giriş yaptığınız andan itibaren 3 ay süreniz var. Bu 3 ay içinde muhaceret işleminizi yapabilirsiniz. Yoğunluk olacağı için ilk hafta yaptırmanızı öneririm.

  10. öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkürler arkadaşım.
    şimdi ben yurtta kalıyorum kira kontratı nasıl olacak bir bilgin varmı acaba

    1. Yurt müdürlüğüne giderek muhaceret için burada kaldığıma dair belge istiyorum dediğinizde yardımcı olacaklardır.

  11. adaya 30 eylülde geleceğim fakat orda 3 senedir öğrenciyim. yani ilk girişim olmayacak pasaportla giriş yapacağım. Bu durumda bende de 3 ay muhaceret hakkı olacak mı

    1. Evet adaya giriş yaptığınız günden itibaren 3 ay içinde yaptırmanız gerekiyor. Tavsiyem, yoğunluk olacağı için erkenden yaptırmanızdır.

  12. ya ben ehliyet almak için muhacerat yaptırmıştım sağlık raporu almıştım ama muhaceratım 30.09.2017 de bitti şimdi gittiğim zaman sadece harç parası yatırmayacak mıyım yoksa tekrar bir sağlık raporu daha isteyecekler mi

    1. Üzerinden 1 yıl geçtiği için sağlık raporunu tekrar isteyeceklerdir. Kuzey Kıbrıs muhaceret dairesini arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

  13. Bugün bütün doktorlara imzalattığım bir sağlık raporu aldım ama doğru mu yanlış mı bilmiyorum hastane benden para almadı acaba yanlış mı?

    1. Okulun belirtmiş olduğu, istenilen sağlık raporunda Hepatit B, Hepatit C, HIV ve PPD Testi/Akciğer Skopisi istenmektedir. Raporu alırken bu testleri yaptırdıysanız, okulun duyurusuna göre kabul edilmesi gerekiyor fakat kabul edilip edilmeme olayı kaymakamlığa bağlıdır.

      1. Adaya daha önce kimlikle giriş yaptım ekim ayının başında şimdi de ilk kez pasaportumla giriş yapacağım muhaceret işlemi için bana 3 ay süre verecekler mi?

  14. Kimse teşekkür etmemiş sağolasın verdiğin bilgiler için birçok insana yardımcı oldu

  15. Ücretsiz sağlık raporu alabilirsiniz demişsiniz acaba sağlık bakanlığına gidip ne demem gerekiyor yazar mısınız acaba?

    1. Sağlık bakanlığı’na değil, devlet hastanesi’ne öğrenci belgeniz ile giderek(e-devletten alabilirsiniz) ücretsiz sağlık raporu almak istediğinizi belirtin. Bazı illerde ücret isteniyormuş. Ücret istenirse, tavsiyem almamanızdır. Kuzey Kıbrıs’ta almanız daha iyi olacaktır. Çünkü Türkiye’den alınan raporların kabul edilip edilemeyeceği tamamen kaymakama bağlı. Bu yüzden benim tavsiyem ücretsiz alabilirseniz alın. Çoğu arkadaşım bu şekilde ücretsiz aldı. Aldığınız sağlık raporu HIV, hepatitler, akciğer, tüberküloz gibi testleri kapsaması gerekmektedir (okulun sitesinde, raporda gerekli olan testler bu şekilde belirtilmiş)

  16. devlet hastanesi demişsiniz .ancak yazıda ihtisas hastanesi yada ünüversite hastanesinden bahsediliyor.

    1. Bana gelen bilgiler ve arkadaşlarımın sağlık raporlarını devlet hastanesi’nden aldıkları için bu şekilde bilgi verdim. Şöyle de söylenebilir “Devletin hastanelerinden” eğitim araştırma, üniversite, ihtisas.. bunların hepsi devlet hastanesi olarak nitelendirilmektedir. Belirtilen testlerin yapıldığı sağlık raporunu alabilirsiniz.

  17. Peki ücretsiz sağlık raporu için Kıbrıs’taki sağlık bakanlığı ile mi görüşmek gerekiyor.Yoksa e-devletten direkt öğrenci belgesi alıp hastaneye mi göstermek gerekiyor?

    1. E-devlet üzerinden öğrenci belgenizi çıkartıp, devlet hastanesi’ne gidiyorsunuz. Ardından öğrenci olduğunuzu ve belgenizi göstererek ücretsiz sağlık raporu almak istediğinizi ve istenen testleri kapsaması gerektiğini belirtiyorsunuz. Eğer, ücretsiz verilir ise alınız. Verilmez ise Kuzey Kıbrıs’ta kabul edilip, edilmeyeceği belli olmadığı için tavsiyem Türkiye’den almanızdır. Kuzey Kıbrıs’ta alabilirsiniz.

  18. Ben tam teşekkürü bi hastaneden heyet raporu çıkardım ama bana ppd testi yapılmadı sadece bulaşıcı hastalıklar kısmında hiç-bir bulaşıcı hastalığı yoktur yaziyo yani yinede pod yaptırmalımıyım? Teşekkür ederim

    1. Kuzey Kıbrıs’ta verilen sağlık raporunda tüberküloz testi yapıldığı için, muhaceret için Türkiye’den alınan sağlık raporlarında bu test istenilebilir. Bu sebepten dolayı tüberküloz testi yaptırmanız faydalı olacaktır.

  19. Merhaba simdi biz evde 3 kisi kalıyoruz ama sozlesme benim adima oteki arkadaslarda uzerinde benim adimin yazili oldugu kira sozlesmesini mi goturecekler acaba

    1. İki seçeneğiniz var. Birinde tek sözleşme yapıp, evde kalan 3 kişinin de adının sözleşmede olması gerekmektedir. Diğer seçenek ise 3 kişi ile ayrı ayrı kira sözleşmesi yapılması gerekmektedir. Sizin adınızın olduğu kira sözleşmesi ile muhaceret yaptıramazlar.

  20. Okul için tam teşekküllü saglık raporu gerekiyormuş ben yeni ogrendim pazartesi ucağım var türkiyede halletmem mümkün değil. Dediğiniz gibi Kıbrıs’ta cıkartsam bunu kabul ederler mi

    1. Öncelikle kaymakamlığa gitmeniz gerekiyor. Daha sonra kaymakamlık sizi hastaneye gönderecek. Oradan alacağınız sağlık raporunu tabiki kabul edecekler. Kabul edilmeme gibi bir durum söz konusu değildir.